Bucuresti, 19 septembrie. Beatrice Mahler, Dorin Chiotea, Adelin Petrisor, Daniel Apostol, Constantin Rudnitchi, generalul Ștefan Danila. Nume sonore din peisajul media, jurnalisti si experti, intr-un podcast special Paginademedia : ZIC&IO (zic si io). Prima serie a podcastului produs in studioul Paginademedia a ajuns la final, iar productiile au avut zeci de mii de vizualizari.
Unde duce aruncatul cu parerea ? Cine pierde ? Cum putem convinge expertii sa apara ? Ce sanse au ei in fata «vedetelor» ? De ce ii lasa jurnalistii sa-si spuna parerea pe cei care nu se pricep ? De ce isi exprima opiniile, chiar daca nu sunt din domeniu ?
Formatul special – jurnalisti in studio si experti intervievati – a pus in discutie riscul parerilor aruncate in spatiul public de « parerologii » din platourile TV sau din online. Gazda : Petrisor Obae, editorul site-ului Paginademedia.ro
Trei episoade, cu trei teme fiecare, au urmarit impactul parerilor neavizate in diferite domenii. Cele trei episoade ale podcastului ZIC&IO au adunat, numai pe Facebook, zeci de mii de vizualizari.
Episodul 1 : Razboiul din Ucraina : cu Generalul Ștefan Danila si jurnalistul Adelin Petrisor . Vizualizari pe Facebook : 19.000
https://www.paginademedia.ro/interviurile-paginademediatv/podcast-zic-si-io-adelin-petrisor-20829808
Episodul 2 : Economia – cu Daniel Apostol (autoritatea de Supraveghere financiara) si Constantin Rudinitchi. Vizualizari pe Facebook : 32.000
Episodul 3 : Sanatatea – cu Beatrice Mahler, Managerul Institutului Marius Nasta si jurnalistul Dorin Chiotea. Vizualizari pe Facebook : 10.000
Podcastul ZIC & IO este un proiect editorial produs de Paginademedia.ro si sustinut de Science+. Proiectul Paginademedia.ro si concluziile podcasturilor au fost mentionate in newsletterul Science+ trimis catre jurnalisti din sase tari europene.
Science+ este un proiect european ce reuneste jurnalisti din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Romania.
Science+ este dezvoltat de Free Press for Eastern Europe (Cehia) si Free Press Unlimited, pentru a creste calitatea jurnalismului.
Episodul 1. Adelin Petrisor si un episod cu Monica Tatoiu
„Iti dai seama ca omul habar n-are in momentul in care niciodata el nu poate sa spuna nu stiu, nu am informatii, nu pot comenta asta. Iti dai seama ca e un parerolog„, spune adelin Petrisor, in primul episod ZIC&IO.
Jurnalistul isi aminteste de un episod cu Monica Tatoiu:
“Mi-aduc aminte, eram prin 2009, la Realitatea, si Monica tatoiu – o doamna absolut respectabila – venea la Realitatea si vorbea despre orice. La un moment dat eram in studio cand au disparut armele de la Ciorogarla si ea venise pentru alta emisiune.
Am vazut-o in studio si am intrebat-o: doamna dar ati facut armata sau va pricepeti, sa stiti cum se face garda? Eu venisem pentru o emisiune – a zis – si sunt aici la emisiune. Şi a vorbit si dansa atat cat a putut, despre disparitia unor pistoale-mitraliera kalasnikov dintr-un depozit.”
La randul lui, Generalul Ștefan Danila vorbeste de efecte :
“Efectele sunt clare, informarea incorecta, dar si, in acelasi timp, din perspectiva mea, apare si riscul unei deprecieri a increderii populatiei privind expertii nostri, adevarati experti.
Fiindca aparand la televizor cu inscriptia „general in rezerva”, fost sef al sau fost comandant sau alte titluri care apar pe banda, acestia pot sa produca o problema institutiei. “
Episodul 1 al podcastului ZIC & IO, cu adelin Petrisor si Ștefan Danila, poate fi urmarit pe Paginademedia.ro, aici :
https://www.paginademedia.ro/interviurile-paginademediatv/podcast-zic-si-io-adelin-petrisor-20829808
Episodul 2. Oamenii pot pierde bani cand oricine isi da cu parerea despre economie
„Oamenii, prin promovarea unor idei false, gresite, incorecte, neadevarate, pot pierde bani, pot pierde foarte multi bani„, spune Daniel apostol, fost jurnalist, acum Director de Comunicare la autoritatea de Supraveghere Financiara.
In studioul Paginademedia.ro, jurnalistul Constantin Rudnitchi a povestit pana unde poate merge aruncatul cu parere :
“Recent am vazut un interviu cu parintele Calistrat. Ceea ce m-a frapat este ca parintele Calistrat facea analize, cu ghilimelele de rigoare, geopolitice, politice, interne, internationale, externe si asa mai departe si evident si economice.
Printre altele, parintele Calistrat spunea foarte clar acolo, la Romania tV, ca trebuie sa se fereasca oamenii de banci, cei care au credite sa se duca repede sa le plateasca cat poate de repede, sa scape de banci. adica bancile erau niste, ma rog, aducatorul de rau, aproape Satana.
Şi media e problema. adica nu poti sa iei, sa-l faci pe un parinte, pe un preot, sa-l faci analist economic.”
Episodul al doilea al podcastului ZIC & IO, cu Daniel apostol si Ștefan Danila, poate fi urmarit pe Paginademedia.ro, aici:
Episodul 3. Oamenii vin la spital doar cand starea lor e foarte grava
„Neincrederea!” acesta este principalul efect al „aruncatului cu parerea”. „Neincrederea in medici, in actul medical. Oamenii vin la spital doar cand starea este foarte grava„, spune Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.
Jurnalistul Dorin Chiotea vorbeste de avalansa de parerologi :
Sigur ca de parerologi, da, e plina tara, din pacate si e plina in general, si planeta. Dar parca la noi exista mai multi decat in alte parti si e o masa, din punctul meu de vedere, hai sa zic asa, compacta, de astfel de oameni care gresesc, zic eu ca apar, la televiziunii in special, vorbind despre orice: de la incalzirea globala, pana la COVID, de la cum inoata David Popovici, pana la ce contine, nu stiu, o portocala. sunt oameni care au facut cariera, au ajuns dandu-si cu parerea total nestiintific.
Episodul al treilea al podcastului ZIC & IO, cu Betrice Mahler si Dorin Chiotea, poate fi urmarit pe Paginademedia.ro, aici: