Multi dintre noi ne gasim uneori in situatii mai greu de gestionat. Fie ca simtim emotii puternice de frica sau anxietate, fie ca dam dovada de nervozitate, furie, emotiile negative ne pot afecta atat pe noi, cat si pe cei din jur si relatiile pe care le avem cu acestia. Nu degeaba se vorbeste despre inteligenta emotionala. Unii suntem mai abili in a gestiona conflictele interioare si emotiile, altii avem nevoie sa invatam cum sa facem asta. Insa ceea ce trebuie sa stim este ca si unii si altii putem sa ne gestionam eficient emotiile, chiar si emotiile negative.
Despre emotii negative si gestionarea eficienta a acestora am stat de vorba cu Life & Corporate Coach Cristina Lotru, lector la Fundatia Calea Victoriei.
“Acceptarea emotiilor negative este un indiciu al unei vieti psihice sanatoase.” – Cristina Lotru
Din propria-i nevoie de a cauta raspunsuri in mai multe domenii ale dezvoltarii personale si spirituale, Cristina Lotru a adunat instrumente si cunostinte din psihologie, NLP, Analiza Tranzactionala, Coaching Sistemic, psihologie transpersonala, psihologie arhetipala, Life Coaching si consiliere, dezvoltare personala, precum si mindfulness si spiritualitate. Acum le folosesti in activitatea ei, dar le si impartaseste in cadrul cursurilor pe care le sustine in cadrul Fundatiei Calea Victoriei.
Cand e nevoie sa ne controlam / gestionam emotiile negative?
Gestionarea emotiilor negative mi se pare un termen mai potrivit decat controlul lor, deoarece a controla este un semn de evitare. A gestiona emotiile negative inseamna a le recunoaste, a le numi, acccepta si transforma. Oamenii aleg, de obicei, sa lucreze mai mult cu emotiile lor negative atunci cand acestea ating un punct culminant si nu mai pot fi gestionate individual. De aceea, apeleaza la un specialist.
Care sunt cauzele pentru care ajungem sa avem emotii negative care sa necesite ajustare / gestionare?
Emotiile negative pot fi „traduse” ca un semnal de alarma al corpului si al psihicul ca este nevoie sa intreprindem o actiune diferita. De exemplu, daca merg zi de zi la un job care nu-mi mai place, ma enervez usor, colegii ma infurie. In acel moment, pot face un mic exercitiu de introspectie pentru a vedea care este cauza reala a emotiei mele de furie. Poate aflu ca este momentul sa ma reconvertesc profesional sau sa-mi aleg un alt mediu de lucru.
“Atunci cand in viata noastra apare o situatie tensionata, emotiile din viata personala pot invada viata profesionala (si invers).” – Cristina Lotru
Putem avea emotii negative intr-un singur domeniu al vietii sau in general apar atat in plan personal, cat si profesional?
La nivel rational, putem delimita spatiul personal de cel profesional, stiind ca la locul de munca nu „este frumos” sa te enervezi. Cu toate acestea, atunci cand in viata noastra apare o situatie tensionata, emotiile din viata personala pot invada viata profesionala (si invers). Pana la urma, emotiile sunt cel mai repede „activate” in comunicarea si relatiile cu oamenii.
Este aparitia de emotii negative intense legata de personalitate, educatie sau de mediu?
O emotie negativa de furie, de exemplu, poate fi caracteristica unei personalitati colerice sau unui copil care s-a dezvoltat intr-un mediu agresiv, asta pentru ca acel om a invatat sa se exprime cel mai bine prin intermediul acestei emotii. Ideal ar fi ca in educatia unui copil sa fie prezentata toata paleta de emotii, atat negative, cat si pozitive, tocmai pentru a nu se ajunge la un comportament extrem, cum este agresivitatea, de exemplu.
Emotiile negative apar brusc, spontan sau exista un anumit parcurs legat de aparitia lor?
Emotiile apar atat spontan, ca reactie fireasca stimul-raspuns la un eveniment, atunci cand aflu o veste trista si simt suparare, cat si in urma unui proces (despartirea de persoana iubita, de exemplu), care activeaza o intreaga paleta de emotii negative (furie, tristete, apatie etc.) Acestea din urma se pot transforma in stari emotionale, sentimente sau dispozitii, iar, in functie de durata lor, este indicat chiar sa fie luate masuri pentru a le gestiona (elibera) alaturi de un specialist.
“Emotiile negative devin un disconfort asupra caruia omul este nevoit sa actioneze si sa schimbe ceva in viata sa.” – Cristina Lotru
Pot exista experiente / evenimente declansatoare?
Experientele care declanseaza o stare emotionala negativa intensa in prezent sunt acelea care le „amintesc” corpului si psihicului de o experienta asemenatoare, traita in repetate randuri (in copilarie) sau in urma unui eveniment care ne-a marcat. Scopul repetitiei unei emotii negative este de a fi traita complet si eliberata si/sau de a invata ceva nou in urma ei.
Exista si vreun avantaj in existenta acestor emotii?
Avantajul emotiilor negative, daca pot sa spun asa, este ca ele devin un disconfort asupra caruia omul este nevoit sa actioneze si sa schimbe ceva in viata sa. In plus, avantajul cunoasterii si acceptarii emotiilor negative este acceptarea vietii in totalitatea sa, oricat de proactivi am incerca sa fim in evitarea celor negative. Acceptarea emotiilor negative este un indiciu al unei vieti psihice sanatoase, deoarece ne invata capacitatatea de rezilienta psihologica in fata acestor evenimente sau emotii neplacute, neasteptate sau negative.
“Ca oameni suntem mai „motivati” sa pornim intr-un demers de schimbare personala in cazul emotiilor negative.” – Cristina Lotru
Cum ne ajuta emotiie negative sa ne cunoastem mai bine? E nevoie de acestea pentru a ajunge sa aflam mai multe despre noi sau exista alte modalitati mai adaptative?
Autocunoasterea si dezvoltarea personala ne pregatesc in cazul gestionarii oricarei emotii negative in viata noastra. Odata ce devin constient de reactiile mele emotionale, ce anume le declanseaza, unde sunt localizate in corp, ce schimbari pot aduce in viata mea pentru a elibera o emotie negativa repetitiva, pot alege constient cum sa le exprim pe cele negative si cum sa le cultiv mai des pe cele pozitive. Dar, intr-adevar, ca oameni suntem mai „motivati” sa pornim intr-un demers de schimbare personala in cazul emotiilor negative. In psihologie, termenul se numeste negative bias, iar in istorie stim deja despre sublimarea suferintelor omului in arta, cultura, evolutie spirituala.
Daca te intereseaza domenii precum psihologie sau dezvoltare personala, participa si tu la cursurile organizate de Fundatia Calea Victoriei.