Pentru ca sezonul friguros a venit de ceva timp iar acum ne pregatim cu adevarat de iarna, nu vor intarzia sa apara problemele de sanatate precum racelile, gripa sau virozele respiratorii. Ceea ce creste riscul de a ne alege cu virozii respiratorii sunt schimbarile bruste de temperatura cu diferentele de 10 grade de la o zi la alta. Cele mai expuse persoane la o astfel de afectiune sunt copiii, varstinicii dar si bolnavii cronici, datorita sistemului imuniar mai fragil.
Ce este de fapt viroza respiratorie?
Virozele respiratorii se defineste drept o infectie acuta a cailor aeriene superioare, ce determina simptome de tipul: nas infundat, stranut, secretii nazale, febra mica, gat iritat si chiar dureri de cap. Virozele se pot transmite prin contact direct cu mainile contaminate ale persoane bolnave, pe calea aerului prin inhalarea de particule virale eliminate de persoanele bolnave sau prin contact indirect prin contactul cu obiectele contaminate de catre persoanele care au viroza. Daca te confrunti deja cu simptomele unei raceli este indicat sa mergi la medicul de familie sau la un specialist de medicina interna, orl, boli infectioase sau pneumologie pentru a stabili daca este vorba despre o viroza respiratorie.
Ce complicatii pot aduce virozele respiratorii: otita medie acuta, sinuzita acuta, infectii ale traheei, bronsita acuta, pneumonie, hiperreactivitate bronsica, tuse compulsiva. Aceste complicatii apar atunci cand unele virusuri respiratorii pot sa deprime sistemul imunitar sau chiar sa lezeze tractul respirator si sa faciliteze aparitia acestor complicatii.
Cum poti sa te feresti de virozele respiratorii
Cu toate acestea, exista cateva reguli simple de urmat care te pot ajuta sa stai departe de viroze si sa le previi si pe care medicii le recomanda:
- incearca sa eviti persoanele contaminate si aglomeratiile
- curata si dezinfecteaza tacamurile si vesela mai ales daca unul dintre membrii familiei este bolnav
- spala-te pe maini cu mare atentie de cate ori este nevoie
- foloseste servetele de hartie pentru a-ti acoperii gura si nasul atunci cand stranuti sau tusesti, dupa folosire le arunci si te speli pe maini
- bea cat mai multe lichide pentru a ramane hidratat precum apa, sucuri naturale, supe calde si ceaiuri calde cu lamaie si miere
- dormi bine si mananca sanatos pentru a nu slabi sistemul imunitar si pentru a nu deveni astfel vulnerabil la infectii. O dieta echilibrata consta in fructe si legume proaspete, carne slaba, cereale, dar si alimente bogate in vitamina C.
- este important sa iti pastrezi camera calda, insa nu supraincalzita pentru ca aerul nu trebuie sa fie foarte uscat
- poarta o masca peste gura si nas daca locuiesti sau muncesti alaturi de persoane care au imunitatea scazuta sau care sufera de boli cronice
Daca cumva se intampla sa iei contact cu o viroza respiratorie si ai cateva dintre simptome este important sa stii urmatoarele lucruri:
- Stai acasa, odihneste-te daca ai febra, tusesti si iti curge nasul si mergi la medicul de familie sau specialist
- Foloseste picaturi de nas pe baza de apa de mare pentru ca nu dau dependenta si nu sunt iritante
- Antibioticele nu ajuta in cazul virozelor, acestea se folosesc doar atunci cand apar complicatii in virozele respiratorii si strict la recomandarea medicului