Atunci când vrei să îţi construieşti o casă, ar trebui să ţii cont de faptul că acesta este un proiect foarte mare de care va trebui să te ocupi, cu costuri la fel de mari, ceea ce înseamnă că ai nevoie de atenţie s seriozitate. Colaborează cu o firma constructii case care are experienţă în domeniu şi ţine cont de toate sfaturile de mai jos, iar rezultatele bune nu vor întârzia să apară.

- Ai nevoie de un diriginte de şantier
Chiar dacă o astfel de persoană este impusă de lege, foarte multe persoane aleg să colaboreze cu un diriginte de şantier doar formal. Aceasta este o greşeală foarte mare. Dirigintele de şantier este o persoană importantă care îţi va reprezenta interesele şi care se poate asigura ca execuţia casei are loc în concordanţă cu proiectele desfăşurate şi lucrările sunt de foarte bună calitate şi respectă standardele. Totodată, dirigintele de şantier este cel care te ajută să îţi întocmeşti Cartea Construcţiei.
Este important să alegi cu foarte mare atenţie firma care se ocupă de construcţia casei.Asigură-te că alegi o firmă care poate face totul şi care are şi expertiza necesară în acest sens. Cele mai importante servicii la care să fii atent sunt cele de montaj acoperis. Dacă găseşti o firmă bună, în care să ai încredere, pe viitor când ai nevoie de exemplu de reparatii acoperisuri,vei putea apela la aceiaşi specialişti.
Pune toate detaliile la punct cu constructorul
Ar trebui să îi ceri constructorului să pună în ofertă, cu detalii, tot ce va folosi pentru casa ta de la materiale şi până la cantităţi, furnizori şi preţuri. Adaugă la toate acestea şi manopera, toate cheltuielile indirecte şi cele pentru organizarea şantierului, dar şi preţul pentru a aduce utilajele dacă spre exemplu firma de construcţii nu le aduce. Dacă alegi să colaborezi cu firme de constructii Cluj, vei şti exact cât ai de cheltuit şi care sunt diferenţele de bani cu care rămâi sau pe care va trebui să le plăteşti.
Acordă atenţie tuturor clauzelor din contract
Contractele ar trebui să fie cât mai echilibrate. Este important ca toate contractele să apere interesele tale şi interesele constructorului. Contractele de antrepriză sunt complexe şi conţin o serie de anexe foarte importante. este recomandat să ceri şi sfatul său sugestiile unui avocat înainte de a semna contractele. De asemenea, va trebui să ai foarte mare grijă pentru că avocaţii au tendinţa să apere doar părţile pentru care lucrează. Nu este nimic greşit în sensul acesta, dar dacă te loveşti de o atitudine inflexibilă şi de obicei unilaterală, vei ajunge rapid în impas.
Nu uita de preţul contractului şi de analizarea fiecărei clauze
Foarte multe persoane uita de negociere din varii motive. De obicei fac asta din obişnuinţă sau din prea mare comoditate. Alte persoane nu negociază din ruşine. În realitate, sunt foarte puţine lucruri pe care nu le poţi negocia şi foarte mulţi constructori se aşteaptă în general la negocieri. Va trebui însă să ţii cont de faptul că negocierea se referă la preţurile mari, deci nu ar trebui să reacţionezi ca şi când ai fi la piaţă. în cazul în care primeşti încă de la început un discount nerealist, cel mai bine este să eviţi oferta.
Verifică alături de arhitect ca proiectul să fie respectat
Chiar dacă ai un constructor serios şi capabil, care să îşi verifice singur toate lucrările şi în care să ai încredere, tot este bine să verifici şi cu arhitectul ca proiectul să fie respectat. Arhitectul va trebui să fie şi el atent măcar din când în când astfel încât să vadă atunci când apar situaţii neconforme.
Verifică totul înainte de a face plăţile
În cazul în care ai primit deja o ofertă completă de la constructor şi pe contract ai şi toate graficele pentru realizarea casei, este simplu să analizezi corect totul. Poţi să laşi lucrul acesta şi în sarcina unui diriginte de şantier, în cazul în care această condiţie a fost de la bun început stabilită. De asemenea, ai putea încerca să nu întârzii plăţile pentru ca fiecare persoană are propriile socoteli şi nu ar trebui să te dovedeşti neserios.
Anunţă din timp modificările şi ţine cont de impactul lor
Sunt anumite situaţii în care pe măsură ce vezi cum construcţia se ridică, descoperi că ai nevoie de modificări. Spre exemplu este posibil să vrei să ai o arcadă sau să îţi doreşti o priză suplimentară. Este normal să spui toate acestea. Anumite lucruri pot să fie făcute extrem uşor în timp ce altele se vor face foarte greu sau sunt imposibil de făcut. În cazul în care modificarea este complexă, dar merită să fie făcută, atunci ar trebui să fie făcută din timp. Atunci când este totul deja făcut, este mai greu şi nici nu trebuie să regreţi că ai uitat. Te poţi adapta la ceea ce ai şi poţi fi mulţumit că ai reuşit să termini proiectul.
Fii cât mai exigent cu calitatea tuturor lucrărilor
Există mai multe standarde care definesc foarte bine calitatea lucrării efectuate şi nu ar trebui să te abaţi de la ele. Este important ca tot ce faci să fie de calitate şi durabil astfel încât să nu repari mereu la casă, pentru că altfel casa visurilor tale se va transforma într-o casă de coşmar.
Asigură-te ca echipa de construcţii a făcut tot ce trebuia
Atunci când casa îţi este predată, este important ca înainte de a semna pentru primire să verifici cu atenţie absolut totul. Dacă laşi constructorul să plece, va fi greu să îl mai aduci înapoi pentru că de cele mai multe ori va pleca la un alt proiect şi va trebui să îţi aştepţi rândul. Fă recepţia alături de constructor şi spune-i acestuia tot ce vezi în neregulă sau tot ce nu s-a făcut din ce aţi convenit. În felul acesta, va remedia problema înainte să apuce să plece şi să îşi ia şi toată echipa cu el.