Bolile de piele pot sa apara la orice varsta si se refera la o gama larga de conditii care pot sa afecteze piele. Cauzele acestora pot fi multiple incepand de la infectii bacteriene, fungice, reactii alergice, muscaturi de insecte sau sa apara din cauza sistemului nervos. Totodata pot exista si predispozitii genetice la anumite afectiuni, astfel poti sa mostenesti o anumita boala de piele. Gravitatea unei boli de piele poate sa difere de la boli cu simptome usoare pana la boli cu simptome nu tocmai placute.
Este esentiala depistarea din timp a acestora pentru a le trata inainte de a se agrava si de a afecta si echilibrul emotional. Bolilele de piele foarte vizibile si care creeaza disconfort pot duce la anxietate, depresie sau chiar la scaderea increderii in sine. Diagnosticarea bolilor se face printr-o examinare atenta a pielii, in unele cazuri fiind necesara chiar si o biopsie cutanata.
Acneea
Daca vorbim despre acneea vulgara, aceasta este o afectiune a pielii ce apare din cauza hiperactivitatii glandei sebacee. Canalul excretor se infunda, celulele moarte blocheaza porii si apoi apare inflamatia. Aceasta afectiune este mai des intalnita in randul adolescentilor si a tinerilor, avand cauze inclusiv hormonale, ca de exemplu in cazul menstruatiei. Cele mai afectate parti ale corpului de catre acnee sunt fata, pieptul, umerii, spatele si gatul. Netratata acneea vulgara poate sa produca cicatrici care se vindeca foarte greu.
Psoriazis
Aceasta afectiune se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scuamoase care sunt localizate in general pe scalp, coate, maini, talpi, partea inferioara a spatelui sau chiar si interiorul gurii. Simptomele sunt cele de prurit si uneori chiar poate da si durere. Aceasta boala de piele poate sa duca la anxietate, stres sau depresie. O alta afectiune care se caracterizeaza tot prin eruptii ale pielii este zona zoster, insa aceasta este o afectiune virala provocata de un virus responsabil si cu aparitia varicelei. Se manifesta prin eruptii cutanate sub foma de vezicule la fel ca la varsatul de vant.
Dermatita
O afectiune frecvent intalnita este dermatita ce se caracterizeaza prin inflamarea pielii si aparitia pruritului. Exista mai multe tipuri de dermatita precum dermatita de contact, seboreica, neurodermatita sau dermatita periorala. Simptomele sunt pruritul, eritemul, inflamatia si leziunile cutanate.
Eczema
Eczemele se caracterizeaza prin mancarime, iritatie, roseata si pot aparea chiar si mici chisturi. Cea mai frecventa si severa forma de eczema este dermatita atopica care apare in general din cauza reactiei sistemului imunitar la mediul inconjurator. Totodata se poate transmite si genetic.
Rozaceea
Rozaceea este definita de aparitia pustulelor la nivelul barbiei, fruntii si al nasului. Aceasta este o inflamatie cu manifestare mai mare la persoanele care au pielea deschisa la culoare si este caracterizata prin aparitia de mici vase de sange in zona fetei care prin dilatare devin mai vizibile pe piele.
Infectii micotice
La nivelul pielii pot sa apara si infectii fungice precum infectiile dermatofite ce includ infectii fungice ale unghiilor, picior de atlet, herpes circinat, micoza, micoza scalpului sau pecingine a zonelor perigenitale sau inghinale. Infectiile pot fi si cu levuri precum intertrigo cauzata de ciuperca candida albicans sau pitiriazis versicolor ce se caracterizeaza prin aparitia unor pete inchise la culoare.