Ne place sa purtam diferite vestimentatii pentru diferite ocazii si uneori tinem sau nu cont de materialele din care sunt realizate. Unele materiale tin mai mult de cald, altele pot provoca alergii, altele sunt mai elastice iar unele dintre ele absorb mai bine umezele.
Afla chiar mai jos ce proprietati au diferite tipuri de materiale. Este posibil ca la urmatoarea zi de shopping sa fii mai atenta la eticheta hainelor si sa stii ce haine sa alegi in functie de materialul pe care il doresti.
Materiale naturale de origine vegetala ce au la baza celuloza
Bumbac
Bumbacul este cel mai cunoscut si preferat material pentru orice tip de imbracaminte. Acesta se obtine din planta numita bumbac, din coconul care protejeaza semintele. Avantajele bumbacului sunt acelea ca este un material relativ ieftin si lasa piele sa respire, absorbind umezeala. Cu toate acestea, singura problema este faptul ca se usuca mai greu si hainele din bumbac sunt mai greu de calcat.
In
Inul este de asemenea o planta din care se obtine un material cu fibre lungi. In general se folsoeste intreaga planta care este taiata aproape de la radacina sau smulsa. Procesul este unul putin mai indelungat inainte de a se obtine fibra care poate fi folosita pentru materiale.
Pentru a sorta fibrele in functie de lungimea lor, mai intai se foloseste o bacterie care poate sa descompuna fibrele. Ulterior se proceseaza mecanic in scopul de a indeparta fibrele lemnoase.
Un material preferat mai ales in zilele calduroase este chiar inul, avand proprietati de a absorbi bine umezeala si de racorire. Fata de bumbac, acesta poate fi calcat la temperuri mari pentru ca nu se poate deteriora, insa se sifoneaza destul de usor si este scump.
Materiale naturale, de origine animala, care au la baza proteine
Lana
Majoritatea hainelor de iarna calduroase sunt realizate din lana. Acest material rezista la sifonare, se vopseste usor si rezista la sifonare. Problema principala o reprezinta insa moliile care pot ataca materialul in timp daca nu este depozitat corespunzator, dar si faptul ca poate sa intre la apa.
Matase
Acest material se obtine din coconul viermelui de matase iar printre principalele avantaje sunt urmatoarele: este usor de vopsit, foarte moale si placut la atingere, rezistent, nu se rupe usor. Cu toate acestea este un material destul de scump, se ingalbeneste in timp si este greu de curatat.
Materiale artificiale si sintetice
Poliester
Poliesterul este unul dintre cel mai intalnite materiale atunci cand ne gandim la hainele pe care le avem in dulap. Din acest material se realizeaza si sticlele de plastic, mai exact din fibrele de poliester. Avantajul major este faptul ca rezista in timp, la pete si la sifoniere, nu intra la apa si izoleaza termic. Insa, pentru ca nu permite sa circule aerul ca la bumbac de exemplu, acest aspect ii reduce din gradul de confort.
Nylon
O alternativa la matasea naturala este nylonul. Se obtine din plastic si este un material durabil, care nu se sifoneaza, fiind rezistent la calcare si spalare. Are proprietatea de a fi lucios, insa ca dezavantaje acesta se decoloreaza destul de usor iar petele se curata mai greu.
Acetat
Acetatul se obtine din celuloza care are proprietatea de a stralui la fel ca matasea. Pentru ca elasticitatea este de pana la 30%, hainele din acest material nu se sifoneaza in exces, fiind rezistente la apa si se usuca destul de repede. Desi se foloseste in diferite combinatii de materiale pentru rochii, bluze si captuseli, acetatul mai poate fi intalnite la pelerine si umbrele.
Elastan
Elastanul sau lycra este un material foarte elastic si rezistent. Acesta nu se deformeaza in timp, este moale, rezistent si usor. Cu toate acestea nu absoarbe umezeala si este sensibil la caldura mare.
Vascoza
Un material obtinut din fibre naturale si artificiale este chiar vascoza. Aceasta este obtinuta din lemn si ulterior este tratata chimic pentru a se dizolva in fibre. Ca avantaje: se vopseste destul de usor, este ieftin, durabil si moale. Dezavantajul este ca se sifoneaza destul de usor, se poate „lasa” in timp si este sensibil la caldura si spalare.