Cu totii ne confruntam cu situatii stresante, de la micile neplaceri si blocajele in trafic, pana la marile griji si bolile grave. Indiferent care este cauza stresului, el genereaza productia de hormoni de stres (cortizol), accelereaza respiratia, intensifica bataile inimii si tensioneaza muschii. Raspunsul organismului la hormonii de stres este o reactie normala in situatiile periculoase, ajutandu-ne sa supravietuim. In prezent, rareori ne confruntam cu pericole fizice, dar situatiile provocatoare din viata de zi cu zi pot genera raspunsul la stres. Nu putem evita toate sursele de stres din viata noastra, dar putem dezvolta modalitati mai sanatoase de raspuns cum ar fi relaxarea.
Iata sase tehnici de relaxare care te pot ajuta sa reduci stresul.
Focalizarea respiratiei
Este o tehnica simpla, puternica, bazata pe respiratii lungi, lente si profunde, cunoscute sub denunirea de respiratii abdominale. Pe masura ce respiri, elibereaza-ti mintea de ganduri si senzatii. Focalizarea respiratiei este utila in special persoanelor cu tulburari alimentare, ajutandu-le sa se concentreze asupra corpului intr-un mod pozitiv. Nu este o tehnica recomandata celor cu probleme respiratorii sau insuficienta cardiaca.
Scanarea corpului
Aceasta tehnica imbina focalizarea respiratiei cu relaxarea musculara progresiva. Dupa cateva minute de respiratie profunda, te concentrezi pe o parte a corpului sau a unui grup de muschi si, mental, eliberezi orice tensiune fizica existenta in acel loc. Scanarea corporala ajuta la imbunatatirea conexiunii minte-corp. Nu se recomanda daca ati avut o interventie chirurgicala recenta care poate afecta imaginea mentala a corpului.
Imagini ghidate
Pentru aceasta tehnica este necesar sa conturezi mental scene linistitoare, locuri sau experiente care sa te ajute sa te relaxezi si sa iti eliberezi mintea de gandurile stresante. Se pot gasi aplicatii online si inregistrari cu scene calmante – asigura-te doar ca alegi imaginile care au o semnificatie personala si functioneaza pentru tine.
Meditatia
Aceasta practica implica sa stai confortabil, sa te concentrezi asupra respiratiei si sa atragia tentia mintii asupra momentului prezent, fara sa te adancesti in grijile legate de trecut sau viitor. Aceasta forma de meditatie s-a bucurat de o crestere considerabila a popularitatii, ea fiind utila pentru persoanele care sufera de anxietate, depresie sau dureri.
Yoga, Tai Chi si Qigong
Aceste trei arte antice combina respiratia ritmica cu o serie de posturi sau miscari curgatoare. Aspectele fizice ale acestor practici ofera concentrare mentala si ajuta la eliberarea de ganduri. De asemenea, imbunatatesc flexibilitatea si echilibrul. Daca nu esti o fire activa in mod normal, ai probleme de sanatate si vrei sa iti imbunatatesti starea generala, aceste tehnici de relaxare ar putea ajuta, dar se recomanda sa consulti medicul inainte de a incepe sa le folosesti.
Rugaciunea repetitiva
Pentru aceasta tehnica repeta mental o rugaciune scurta sau o fraza dintr-o rugaciune si foloseste simultan si focalizarea respiratiei. Este o metoda foarte eficienta daca religia sau spiritualitatea sunt semnificative pentru tine.
In loc sa alegi doar una din aceste tehnici, poti incerca sa le practici pe toate pe rand, cate 20 de minute pe zi, si sa o alegi pe cea care ti se potriveste cel mai bine. Cu cat vei practica mai des si pe o perioada mai lunga aceste tehnici de relaxare cu atat beneficiile vor fi mai mari si stresul se va reduce mai mult.